logo-removebg-preview

Ympäristötekoja!

Oy Culmentor Ltd on ollut mukana toteuttamassa ainutlaatuisia ympäristötekoja.

Lieksassa Pankakoskella Kemijoki Oy:n smolttien kiinniottolaite ja allasvaellusratkaisu on valmistunut ja vihkiäiset pidettiin 14.6. Kiinniottolaite ja allasvaellusratkaisu on Suomen ensimmäinen ja sen tarkoituksena on elvyttää vaeltavia ja uhanalaisia järvilohi- ja taimenkantoja. Smoltit otetaan hallitusti kiinni, merkitään ja kuljetetaan voimalaitoksen alapuolelle Pieliseen. Smolttien kiinniotto aloitettiin 25.5. Projekti toteutettiin työyhteenliittymänä, jossa Culmentor vastasi rakennustöistä yhdessä V-P Toiviainen Oy:n kanssa.

Artikkelin pääkuva (yllä): Pankakosken smolttien kiinniottolaite ja allasvaellusratkaisu on rakennettu vesivoimalaitoksen vanhaan tukkinippujen siirtoaltaaseen.

Seinäjoelle Roveksen alueelle valmistui Lakeuden Etappi Oy:n uusi jätteiden kierrätysasema, jonka vihkiäiset pidettiin 10.6. Oy Culmentor Ltd toimi projektin johtajana rakennushankkeessa.

Uusi kierrätysasema tarjoaa asiakkailleen asiointimukavuutta katetulla jätteenvastaanotolla ympäri vuorokauden ja se toimii mobiilisovelluksen avulla. Lajittelumahdollisuuksia on enemmän nykyisiin jäteasemiin verrattuna. Rakennusvaiheessa hyödynnettiin kierrätysmateriaaleja niin alueiden kuin rakennusten materiaaleissa. Kierrätysasema on energiaomavarainen osan vuodesta. Omavaraisuus on toteutettu maalämpöä ja aurinkoenergiaa hyödyntäen. Kierrätysasema on omavarainen myös käyttövesien suhteen, sillä asiakaskatoksen katolta kerätään sadevedet talteen ja puhdistetaan käänteisosmoosin avulla aseman käyttövedeksi. Kierrätysasema on nimeltään RE-piste ja se avataan asiakkaiden käyttöön 28.6.

Kuva yllä: Lakeuden Etappi Oy:n kierrätysasema Seinäjoella.

Suomi